شروع زندگی مشترک دارای هزینههایی برای هر دو خانواده خواهد بود. از برگزاری مراسم بله برون و نامزدی تا برپایی مراسم عروسی مخارج سنگینی روی دوش هر دو خانواده اعمال میشود. در این بین تدارک جهیزیه برای آغاز زندگی مشترک یکی از پرهزینهترین کارها به شمار میرود. برخلاف تصور عموم مردم که تهیه جهیزیه را به عهده خانواده عروس میدانند، قسمتهایی از جهیزیه باید توسط داماد و خانواده ایشان تدارک دیده شود. طبق سنتهای موجود در هر قسمت و نواحی کشور و دنیا لیست جهیزیه داماد متفاوت خواهد بود.
در این مقاله سعی داریم علاوه بر معرفی سنتهای قومهای مختلف در مورد جهیزیه عروس و داماد به آیتمهای این لیست بپردازیم. با افزایش هزینههای زندگی تهیه خانه، برگزاری مراسم عروسی و … باید به دور از هرگونه چشم و هم چشمی و در کمال تفاهم جهیزیه خریداری و تکمیل شوند. همانطور که خانواده داماد نباید توقعات دور از انتظاری از خانواده عروس داشته باشند، عروس خانواده وی نیز نباید لیست خرید جهیزیه داماد را سنگین و لاکچری کنند و بهتر است در این مورد با مدیریت بودجه موجود پیش بروند.
اقلام لیست جهیزیه داماد
بسیاری از مردم بر این باور هستند که خرید جهیزیه به طور کامل بر عهده عروس و خانواده ایشان است. در قسمتهایی از کشورمان این رسم و رسومات به طور کلی متفاوت است که در ادامه به تفصیل به آنها خواهیم پرداخت. به طور کلی در ایران رسم و رسوماتی در مورد مهریه و شیربها وجود د ارد.
برخی از اقوام برای تسهیل تهیه جهیزیه و عدم پرداخت شیربها تعدادی از اقلام را در لیست جهیزیه داماد قرار میدهند. لوازم صوتی و تصویری، فرش، لوازم بزرگ برقی، مبلمان، لوستر، رختخواب و … از جمله این اقلام به شمار میروند که در شهرها و خانوادههای مختلف متفاوت خواهد بود و باید با تفاهم و توافق هر دو خانواده برای تهیه آنها اقدام کرد.
مراسم بله برون که با حضور افراد بزرگتر فامیل برگزار میشود به منظور تعیین مهریه، روز عقد، میزان شیربها و اقلام جهیزیه داماد خواهد بود. در ادامه به برخی از مهمترین موارد لیست کامل جهیزیه داماد خواهیم پرداخت.
برای اطلاع از وسایل و اقلام جهیزیه عروس به مقالهی ” لیست جهیزیه عروس ” مراجعه نمائید.
1- صوتی و تصویری
از سالهای دور خرید تلویزیون، دستگاه DVD، سینما خانگی و … بر عهده داماد است. اگرچه تهیه سینما خانگی چندان ضرورتی ندارد، ولی باید برای خرید آنها با عروس و خانواده ایشان به توافق نظر رسید. تهیه لوازم منزل برای شروع یک زندگی مشترک عاشقانه نباید با چشم و هم چشمی با دوستان و آشنایان همراه شود. اگرچه سایز تلویزیون خریداری شد یا برند آن ارتباط مستقیم با میزان بودجه داماد دارد، ولی باید برای خرید یک تلویزیون هوشمند، لاکچری یا OLED رضایت عروس را نیز کسب کرد. چراکه به صورت منطقی هر دو طرف از وسایل جهیزیه خریداری شده استفاده خواهند کرد و باید راحتی هر دو طرف را در نظر گرفت.
2- فرش
خرید فرش از مهمترین اقلام جهیزیه لیست جهیزیه داماد و عروس به شمار میرود. طیف وسیع مدل و قیمت آن سبب مدیریت بهتر هزینهها خواهد شد. عروس و داماد به راحتی میتوانند که از میان فرش دست باف و ماشینی طرح دلخواه را انتخاب کنند. در ایران مرسوم است که فرش به صورت نصف نصف توسط خانوادههای عروس و داماد تهیه شود. به طور مثال برای خانهای که نیاز به 2 تخته فرش دارد هر کدام از خانوادهها وظیفه خرید یک تخته فرش را بر عهده خواهند داشت.
بهتر است در زمان خرید فرش به رنگهای انتخابی توسط دو خانواده دقت شود. اگر رنگ و مدل خریداری شده یکسان باشد، نمای زیباتری به منزل عروس و داماد خواهد بخشید.
3- لوازم برقی
برخی از خانوادهها خرید لوازم برقی بزرگ آشپزخانه را جزء لیست جهیزیه داماد به شمار میآورند. یخچال و فریزر، ماشین لباسشویی، ماشین ظرفشویی و … از جمله این لوازم محسوب میشوند. انتخاب یخچال فریزر به صورت بالا و پایین یا ساید بای ساید در مرحله اول به ابعاد آشپزخانه و در مرحله دوم به توافق عروس و داماد بستگی دارد.
4- رختخواب
رختخواب یکی دیگر از اقلام در لیست جهیزیه داماد به شمار میرود. این رختخوابها که متشکل از لحاف، تشک، بالشت و پتو هستند معمولا برای مهمان تدارک دیده میشوند. در صورتی که خانه تهیه شده فضای کافی برای قرار دادن رختخواب را ندارد، بهتر است از رختخوابهای سبک و کمجا برای این منظور بهره ببرید. در برخی نقاط بنا به رسم و رسومات خرید تخت خواب برای عروس و داماد جزء لیست جهیزیه داماد محسوب میشود. چنانچه این کالا را خانواده عروس تامین کنند، وظیفه خرید تشک برای تخت به عهده داماد خواهد بود.
5- لوستر
لوستر را میتوان یکی از کالاهای لوکس در لیست جهیزیه داماد به حساب آورد. اگرچه تامین منزل و روشنایی آن به عهده داماد است، ولی خرید لوستر لزومی ندارد و میتواند با توافق طرفین خریداری شود.
برای خرید لوستر باید به سایر وسایل و متراژ منزل توجه کرد. لوسترهای لاکچری و گران قیمت برای خانههایی با سبک مینیمال مناسب نیستند. لوسترهای ساده که روشنایی قابل قبولی داشته باشند برای منازل عروس و داماد کافی خواهد بود.
همانطور که عنوان شد تهیه لوستر برای سالن پذیرایی، آشپزخانه و اتاق خواب به عهده داماد و جزء لیست خرید جهیزیه داماد است. با این حال اگر قصد خرید آباژور را دارید، باید برای تامین آن با یکدیگر توافق کنید. میتوانید هزینه آن را به صورت نصف نصف پرداخت کنید که عدالت بین هر دو خانواده برقرار شود. آغاز زندگی زناشویی باید با درک و تفاهم طرفین آغاز شده و در این صورت تداوم خواهد یافت.
6- مبلمان
مبلمان که شامل مبل راحتی، استیل یا سلطنتی، میز غذاخوری، تخت خواب، میز توالت، جاکفشی و .. میشود، یکی از اقلام اصلی جهیزیه به شمار میرود. با توافق نظر خانوادهها برخی از این اقلام جزء لیست جهیزیه داماد محسوب میشوند. برای خرید مبلمان نیز پس از توافق نظر باید به متراژ منزل توجه کرد. خرید مبلمان سلطنتی برای منازل با متراژ کوچک سبب کاهش فضا خواهد شد. خرید نیم دستهای راحتی و مبلمان L برای منازل کوچک پیشنهاد خوبی خواهد بود.
برای چیدمان مبلمان و میز ایدههای بینظیری وجود دارند که با هزینههای کم نیز قابل اجرا است. حتما نیازی به خرید مبلمان سلطنتی باشکوه با میز غذاخوری بزرگ نخواهد بود. فضای کم خانهها با اینگونه مبلمان بستهتر دیده میشوند. با تهیه مبلهای جمع و جور از نوع راحتی و ست کردن آنها با صندلیهای میز غذا خوری میتوان یک ست هماهنگ و زیبا را برای لیست خرید جهیزیه داماد جور کرد.
7- گوشی تلفن
تهیه مودم، تلفن، دستگاه دیجیتال و از این قبیل تجهیزات برای منزل عروس و داماد باید با تفاهم طرفین خریداری شود و نمیتوان آن را جزئی از لیست جهیزیه داماد دانست. اگرچه این لیست شامل وسایل بزرگ میشود، ولی این بدان معنا نیست که خرید تلفن و مودم جزء جهیزیهای است که عروس باید تامین کند.
سنت جهیزیه در مناطق مختلف
در اکثر شهرهای ایران تهیه جهیزیه عمدتا به عهده عروس و خانواده ایشان است و لیست جهیزیه داماد شامل چندین وسیله بزرگ منزل همانند یخچال، فرش، تلویزیون، لوستر، رختخواب و … میشود. معمولا این لوازم و اقلام نیز تحت عنوان شیربها به خانواده عروس اعطا خواهد شد. در قسمتهای جنوبی کشور تامین تمامی مایحتاج منزل و جهیزیه به عهده خانواده داماد است.
رسم تهیه جهیزیه در کشور هندوستان به صورت کامل با خانواده دختر خواهد بود و این موضوع دقیقا مخالف سنتها در کشورهای عربی است. در کشورهای عربی تهیه هرگونه جهیزیه و لوازم منزل توسط خانواده عروس نکوهیده تلقی میشود.
در کشورهای آسیا شرقی تنها وسایلی که توسط خانواده عروس به آنها هدیه خواهد شد، جواهر، کمی لباس و خوراکی است و مابقی وسایل باید توسط خود عروس و داماد تامین شوند.
نکات لازم در مورد تهیه لیست جهیزیه داماد
- در مورد تهیه لیست جهیزیه داماد باید بهترین وسایل متناسب با بودجه خریداری شود. در این مورد بهتر است با بزرگترها و افرادی که در زمینه خرید لوازم منزل تجربه دارند، مشورت کنید و بهترین گزینهها را از تمامی برندها و مدلها برگزینید.
- برای خرید فرش، لوستر یا مبلمان باید نسبت به سایز منزل انتخاب خود را نهایی کنید. خریداری فرش یا لوستر اضافی هزینههایی زیادی را در پی خواهد داشت. این کار میتواند مبلغ قابل توجهی را پس انداز کند.
- چنانچه منزل عروس و داماد با سرامیک یا پارکت پوشیده شده باشد، بهتر است فرش کمتری تهیه شود. این کار علاوه بر جلوگیری از هزینه اضافی نمای بهتری به منزل و وسایل آن خواهد داد. حتی تهیه فرش برای اتاق خواب نیز باید با دقت لازم انجام شود. فرش اتاق خواب نباید به اندازهای بزرگ باشد که زیر تخت خواب را فرا بگیرد.
کلام آخر
لیست جهیزیه داماد در ایران و در شهرهای مختلف متفاوت است. در هر یک از اقوام با توجه به سنتها و رسم و رسومات آن منطقه وسایل و اقلام خریداری میشوند. اصولا لیست جهیزیهای که برای داماد در نظر گرفته خواهد شد به اندازه جهیزیه عروس خرده ریز ندارد و شامل اقلام بزرگ میشود. وسایل بزرگ آشپزخانه مانند یخچال فریزر، ماشین لباسشویی، طرفشویی، فرش، مبلمان، لوازم صوتی و تصویری و … از جمله کالاهایی است که داماد باید در راستای کمک به شروع زندگی مشترک فراهم کند.
در این مقاله از سری مقالات باغ ویالون که شامل لیست کامل جهیزیه داماد است، شامل موارد کلی و ضروری یک زندگی خواهد بود، ولی باید عنوان کرد که در اوایل زندگی نباید با چشم و هم چشمی و صرف هزینههای بالا روزهای سختی را برای خود و خانواده رقم زد. شروع یک زندگی با برنامهریزی کامل و مدیریت هزینهها میتواند آغاز روزهای خوش یک زندگی رویایی برای عروس و داماد باشد. یک زندگی عالی که بتوان تحقق تمامی رویاها را در آن دید.