مقالات

مدارک لازم برای عقد محضری چه مواردی هستند؟

مدارک لازم برای عقد محضری

این روزها برگزاری مراسم عقد محضری و رزرو آن جهت انجام مراسم عقد در محضرخانه در بین جوانان رواج زیادی پیدا کرده است. بسیاری از جوانان این سرزمین درگیر تعیین وقت محضرخانه برای مراسمشان هستند. اما قبل از هر کاری باید مدارک لازم برای عقد محضری را آماده کنید و به محضر ارائه دهید. ولی چه مدارکی برای عقد مذهبی لازم است؟ آیا مراسم عقد محضری سلسه مراتب خاصی دارد؟ برای دریافت پاسخ این سؤالات با ما همراه شوید.

مدارک لازم عروس

برای این که عقد محضری و حضوری در دفتر ازدواج برای ثبت عقد در دفتر رسمی ازدواج، باید مدارک لازم جهت عقد محضری را به همراه داشته باشید.در زمان مشخص برای خوانده شدن خطبه عقد، آن را به عاقد و دفترخانه تحویل دهید.

 بهتر است این نکته را اضافه کنیم که همه مدارک را از قبل تهیه و مهیا نمایید؛ زیرا در صورت نبود و حتی کمبود مدارک مجلس شما خراب می شود. عاقد باید که همه مدارک عروس و داماد را تحویل بگیرد و اقدامات لازم را برای جاری شدن خطبه عقد را انجام دهد. در ادامه مدارک لازم عقد محضری برای عروس اشاره خواهیم کرد:

  • نسخه اصلی کارت ملی
  • دو قطعه عکس در ابعاد 3*4
  • کارت ملی و شناسنامه پدر عروس
  • گواهی فوت پدر (درصورتی که پدر عروس خانم فوت شده باشند.)
  • سند طلاق (درصورتی که عروس خانم مطلقه باشند.)
  • گواهی فوت همسر عروس (در صورتی عروس خانم بیوه باشند.)
  • کپی شناسنامه
  • کپی کارت ملی
  • اصل شناسنامه (شناسنامه باید حتماً عکس دار باشد.)
مدارک-لازم-برای-عروس-برای-عقد-محضری

مدارک لازم داماد

به همراه داشتن تمامی مدارکی که در ادامه ذکر می کنیم برای جاری شدن عقد الزامی است. این موضوع را از یاد نبرید که حتماً باید همراه مدارک که در ادامه می گوییم چند فتوکپی اضافه به همراه داشته باشید تا درصورتی که مدارک کثیف یا خراب شدن در روز مراسم، مجبور نشوید به جای دیگری برای گرفتن کپی نروید. مدارک لازم برای عقد که داماد باید آنها را تهیه کند، شامل موارد زیر می شود:

  • اصل شناسنامه (شناسنامه باید عکس دار باشد.)
  • کارت ملی
  • کپی شناسنامه
  • کپی کارت ملی
  • دو قطعه عکس در ابعاد 3*4

مراحل ثبت عقد در دفتر ازدواج

عقد نکاح یا ازدواج، جز مهم ترین مراحل زندگی هر فرد محسوب می شود که طی آن دو نفر با هم دیگر پیمان زناشویی می بندند و زندگی مشترک خود را آغاز می کنند. از آن جایی که عقد نکاح آثار حقوقی مهمی را در زندگی خصوصی زوجین به وجود می آورد و باعث بروز حقوق و تکالیف متعددی می شود، ثبت آن در محضر امری مهم و ضروری است.

این موضوع را به خاطر داشته باشید که برای پیگیری کارهای اداری که به دفتر اسناد و یا دفتر ازدواج و طلاق ربط دارد، حتماً باید مدارکی را که موردنیاز است با خود ببرید. هم اکنون در این قسمت از مقاله به مراحل ثبت عقد در دفتر ازدواج می پردازیم:

  • گرفتن معرفی نامه از محضر: در اولین مرحله، پس از مراجعه به محضرخانه باید شناسنامه عروس و داماد و پدر عروس را به همره یک قطعه عکس 3 در 4 زوجین را به محضر خانه تحویل دهید. پس از آن، محضر شما را به یک آزمایشگاه معتبر معرفی می کند تا آزمایش های ازدواج را انجام دهید. پس شما باید آزمایش های قبل از ازدواج را در اولین مرحله انجام دهید. بدون معرفی نامه محضر، آزمایشگاه شما را پذیرش نمی کند. این نامه حاوی مهر محضر و عکس زوجین است.
  • مراجعه به آزمایشگاه: شما باید آزمایش های لازم و پیش از ازدواج را که شامل آزمایش اعتیاد، خون، ادرار و تزریق واکسن کزاز است را انجام دهید. همه این موارد جز مدارک لازم برای عقد محضری محسوب می شوند.
  • شرکت در جلسات مشاوره قبل از ازدواج: قبل از اینکه عقد شما در دفتر ازدواج ثبت شود، باید در جلسات آموزشی و مشاوره های قبل از ازدواج شرکت کنید تا اگر مشکلی وجود داشته باشد، باخبر شوید و مشاور نکات مهم را در اختیار شما بگذارد.
  • مراجعه به محضر: شما باید مجدداً به محضرخانه و دفتر ازدواجی که در نوبت اول به آن مراجعه کردید، بروید تا ازدواجتان ثبت شود. اما پیش از آن که بخواهید به محضر بروید باید وقت قبلی بگیرید. در آخرین مرحله بعد از اینکه مدارک لازم برای عقد محضری را ارائه دادید، صیغه عقد جاری می شود و به شما عقدنامه می دهند و ازدواجتان در اسناد سجلی ثبت خواهد شد.

شرایط شهود در عقد محضری

مراسم عقد در محضر هم آداب و قوانینی دارد. بعد از اینکه مدارک لازم برای عقد محضری را ارائه دادید، برای جاری شدن صیغه باید چند شاهد هم ببرید. بهتر است بدانید که از لحاظ قانونی و شرعی، حضور چند شاهد برای جاری شدن صبغه عقد الزامی است. البته این شهود باید شرایطی داشته باشند تا در محضرخانه با مشکلی مواجه نشوید.

  • شاهدان نباید کر، کور، دیوانه و صغیر باشند.
  • شاهدان باید حتماً سن قانونی داشته باشند. (رسیدن به سن بلوغ جز الزامات شاهدان است.)
  • داشتن حداقل دو شاهد الزامی است. پس باید 3 مرد با شناسنامه و کارت ملی در مجلس حضور داشته باشند.

آداب و رسوم مراسم عقد و وظیفه خانواده ها در محضر

اگر شما هم جز آن دسته از زوج های حساس و نگران در زمینه عقد و ازدواج هستید، بهتر است که ادامه این مقاله را با دقت بخوانید؛ زیرا می خواهیم تمامی نکات در این زمینه را در اختیارتان بگذاریم تا در روز جشن عقدتان دچار نگرانی و استرس نشوید.

بعد از آماده کردن مدارک لازم برای عقد محضری توسط عروس داماد، خانواده هر دو طرف باید تاریخی را برای روز عقد محضری مشخص کنند. اگر شما تصمیم دارید که مراسم خود را در یکی از اعیاد مذهبی بیندازید، بهتر است حداقل یک ماه قبل از مراسم به محضر مراجعه کنید و وقت بگیرید.

یکی از جذاب ترین و مهم ترین قسمت های مراسم عقد، خرید وسایل سفره عقد و چیدن آن است که شما باید از قبل به فکر آماده سازی و تهیه کردن این وسایل باشید. نکته بعدی که اهمیت زیادی دارد این است که شما باید لیستی از مهمان های خود تهیه نمایید. ابن لیست باید متناسب با ظرفیت و فضای محضر باشد؛ پس سعی کنید فقط اقوام درجه یک را در این لیست قرار دهید.

توجه داشته باشید درصورتی که عروس خانم دوشیزه باشند، حضور پدر با شناسنامه الزامی است. یعنی عروس و محضر باید برای جاری شدن خطبه عقد از پدر اجازه بگیرند. اگر هم پدر عروس در قید حیات نیستند، عروس باید گواهی فوت پدر را به محضر ببرد. اکنون که دیگر با مدارک لازم برای عقد محضری آشنا شدید، بهتر است نکاتی در مورد آداب ورسوم آن به شما بگوییم.

این روزها خیلی از خانواده ها به خاطر هزینه هنگفت مراسم ازدواج و تشریفات عروسی، برای عقد مراسم آن چنانی نمی گیرند. معمولاً افراد سعی می کنند که یک مراسم بله برون یا نامزدی ساده به پا کنند. بهتر است بدانید که عقد محضری نسبت به جشن های عقد قدیمی و سال های دور، تجملات و تشریفات خاص خودش را دارد که این موضوع هزینه ها را برای هر دو خانواده افزایش می دهد. اما بااین حال خانواده عروس داماد برای برگزاری مراسم عقد وظایفی بر عهده دارند؛ مثلاً باید مدارک لازم برای عقد محضری را تهیه کنند. برای این منظور می توانید مقاله وظایف خانواده داماد در مراسم عقد را بخوانید.

هر دو خانواده ها باید آشنایی نسبی با آداب ورسوم عقد در محضر داشته باشند و در بله برون یا خواستگاری در مورد وظایفی که بر عهده هر خانواده است صحبت کنند. زیرا امروزه باتوجه به تغییر سبک زندگی و تفاوت رسوم اقوام مختلف، نمی توان نسخه یا الگوی ثابتی برای همه در نظر گرفت. علاوه برآن معمولاً هزینه های برگزاری مراسم عقد، بر عهده خانواده عروس است؛ اما معمولاً شیرینی و میوه عقد خانواده داماد می خرند.

البته ناگفته نماند که این رسومات تا حدود زیادی به قومیت و محل زندگی عروس و داماد بستگی دارد و شاید در شهر، آداب ورسوم شما این امر کاملاً متفاوت باشد؛ زیرا در برخی ارز رسوم امکان دارد کلیه هزینه ها با آقای داماد باشد. اما همان طور که گفتیم به صورت کلی این رسومات به قومیت شما بستگی دارد. با توجه به شرایط اقتصادی و هزینه های هنگفت ازدواج، بهتر است وظایف و مخارج مربوط به برگزاری مراسم عقد و عروسی با توافق و تفاهم کامل زوج ها صورت گیرد تا فشار مالی زیادی روی دوش خانواده ها نباشد.

خلاصه مطلب

عقد محضری یکی از مهم ترین مراسم ها برای خانواده های ایرانی است که حتماً باید در محضر ثبت شود. شما برای ثبت ازدواج باید مدارکی را ارائه دهید. اگر این مدارک مشکلی داشته باشند، پروسه ازدواج شما با مشکل برخورد می کند. مدارک لازم برای عقد محضری معمولاً برای عروس و داماد یکسان است؛ اما عروس درصورتی که دوشیزه باشد نیاز به اجازه پدر دارد. درصورتی که پدر عروس فوت کرده باشد، عروس باید گواهی فوت پدر را به محضر ببرد تا بتواند ازدواج کند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *