مراسم عقد با کیه؟ معمولاً از گذشته های دور تا به الان هزینه های عروسی را خانواده داماد متقبل می شدند؛ ولی در عوض هزینه های عقد با خانواده عروس بود. بر اساس رسم برخی از خانواده ها و شهرها، وظایف خانواده عروس در مراسم عقد، برگزاری آن بوده است و خانواده داماد معمولاً وظیفه تهیه گل و شیرینی را بر عهده داشتند. معمولاً خانواده داماد برای پذیرایی شام و میوه تهیه می کنند و به خانه عروس می برند.
سفره عقد به عهده کیست؟
جشن عقد جزء مراسمات شیرین و لذت بخش برای عروس و داماد است که خاطره آن تا سال ها در ذهن زوجین باقی خواهد ماند. جشن عقد ایرانی مانند سایر جشن ها رسوماتی دارد و لازم است که خانواده ها آن را رعایت کنند. مراسم عقد ایرانی هم مانند عقد مذهبی با سلسله مراتبی انجام می شود و خانواده ها هر کدام باید برای برگزاری مراسم عقد، یک مسئولیت را بر عهده بگیرد.
هر یک از خانواده ها برای برگزاری مراسم وظایف را بر عهده دارند و لازم است که این وظایف به صورت جداگانه تفکیک شوند. برگزاری یک مراسم خوب و آبرومند، نیاز به تعیین وظایف و اجرای صحیح آنها دارد. وظایف هر یک از طرفین بستگی به توافق آنها دارد و خانواده ها باید درباره این موضوعات گفت وگو کنند و به توافق برسند.
بهتر است که خانواده ها کام همدیگر را برای این مسائل تلخ نکنند و این قدر نپرسند که مراسم عقد با کیه؟ تا خاطره شیرین و رؤیایی در ذهن عروس و داماد بماند. به طور کلی هزینه سفر عقد چه در سالن چه در محضر به عهده خانواده عروس است. طراحی و دکوراسیون فضا از دیگر وظایف خانواده عروس محسوب می شود. برای ایجاد خاطره خوب و گرفتن عکس یادگاری لازم است به دیزاین مراسم عقد توجه کنید.
البته خانواده داماد هم می توانند این وظیفه را در حد توان بر عهده بگیرند و این کار فقط وظیفه خانواده عروس نیست. یعنی خانواده عروس باید موارد زیر را تهیه کنند و خانواده داماد وظیفه تزیین را برعهده بگیرید. پس شما به عنوان خانواده عروس این موارد را برای سفره عقد آماده کنید:
- شمع
- استند
- آینه
- اسپند
- جام عسل
- تخم مرغ
- نان و پنیر
- گردو
- بادام
- نبات
شام عقد محضری به عهده کیست؟
مراسم عقدکنان با کیه؟ این سؤال وقتی به روزهای عقد نزدیک می شوید، شاید ذهن شما را هم درگیر کند. مراسم عقد محضری زمانی برگزار می شود که صیغه محرمیت دائمی بین عروس و داماد جاری می گردد و ازدواج آنها به صورت رسمی در دفترخانه به ثبت می رسد.
بعضی از خانواده ها قبل از مراسم عقد رسمیو محضری، برای دوران نامزدی، صیغه محرمیت مدت داری بین پسر و دختر می خوانند. اما عقد رسمی به ثبت عقد دائم در دفتر ثبت ازدواج گفته می شود و قبل از اجرای آن زوجین باید آزمایش هایی انجام دهند.
داماد باید هزینه های مربوط به قبل از ازدواج، سالن و دفتر ثبت ازدواج را پرداخت کند. حلقه عقد عروس را داماد می خرد و عروس خانم هم وظیفه خرید حلقه برای داماد را بر عهده دارد. اگر قرار بر برگزاری مراسم عقد است، برای پذیرایی عصرانه، شام و هزینه تالار رسوم مختلفی وجود دارد. در برخی از رسوم، خانواده عروس این هزینه را تقبل می کنند. اما در برخی خانواده ها این هزینه بر عهده داماد است و این موضوع زیاد مطرح نیست که مراسم عقد با کیه؟
البته این روزها بیشتر وضع به گونه ای پیش می رود که هزینه های مربوط به تالار بین خانواده ها تقسیم می شود. به عنوان مثال برخی اوقات هزینه رزرو تالار، دکوراسیون، میوه و شیرینی به عهده عروس و هزینه شام هم بر عهده داماد است. این نوع موضوعات بستگی به توافقاتی که بین خانواده عروس و داماد صورت می گیرد دارد و قانون مشخصی برای آن وضع نکرده اند.
جشن عقد با کدام خانواده است؟
هزینه جشن عقد تا حدودی بر عهده هر دو طرف است؛ اما می توان گفت بخش بزرگ تری از این هزینه ها را باید داماد تقبل کند و بخش کوچک تری را هم عروس خانم. البته امروزه برخی از خانواده ها این هزینه ها را با هم تقسیم می نمایند. هزینه هایی از جشن عقد که به عهده خانواده داماد است موارد زیر را در بر می گیرد:
- هزینه های مربوط به آزمایشگاه
- هزینه های سالن عقد
- هزینه های دفتر ثبت ازدواج
- زیر لفظی
- شیرینی محضر
- زیر لفظی
- حلقه عروس
- لباس عقد
- کیک عقد
- ساعت عروس
- بخشی از هزینه هایی که صرف برگزاری مراسم عقد می شوند. (در صورت توافق طرفین)
- گل مراسم عقد
به هرحال شما باید بدانید که مراسم عقد با کیه؟ برخی از هزینه ها هم باید خانواده عروس تقبل کنند؛ زیرا در بسیاری از مناطق ایران رسم این گونه است. پرداخت این هزینه ها توسط خانواده عروس باعث حفظ احترام داماد می شود. هزینه های مربوط به عقد که بر عهده خانواده عروس است، شامل موارد زیر می شود:
- لباس عقد محضری
- ظرف عسل
- ساعت داماد
- حلقه داماد
- بخشی از هزینه هایی که صرف برگزاری مراسم عقد می شوند. (در صورت توافق طرفین)
هزینه فیلم برداری عقد با کیست؟
هزینه های فیلم برداری و آتلیه به عهده خانواده داماد است، فرقی هم ندارد که مراسم در محضر یا سالن انجام شود. از زمان گذشته تا کنون بخشی از برگزاری مراسم عقد و عروسی به عهده داماد و بخشی دیگر بر عهده عروس بوده است؛ زیرا هر کدام از آنها به تنهایی نمی توانند از پس برگزاری مراسم بر بیایند. ازاین رو، هر کدام از خانواده ها موظف هستند بخشی از هزینه ها را متقبل شوند. خانواده ها می توانند مطابق با شرایط و مصلحت خود، برای انجام کارها و وظایف به توافق برسند و خیلی به فکر این نباشند که مراسم عقد با کیه؟
هزینه عقد محضری با کیست؟
همان طور که گفتیم این هزینه مربوط به خانواده داماد است؛ اما برخی خانواده ها این هزینه ها را تقسیم می کنند. همچنین برخی از این رسومات به این شکل است که هر یک از خانواده های عروس و داماد به صورت جداگانه ای برای اقوام خودشان مراسم می گیرند؛ بنابراین امکان دارد رسومات متفاوت باشند و نمی توان یک نسخه را برای همه پیچید. هر کدام از خانواده ها باتوجه به رسوماتشان، اقدام به برگزاری مراسم عقد و انجام وظایف می کنند.
نکاتی درباره هزینه مراسم عقد
حالا که دیگر می دانید هزینه عقد با کیه؟ بهتر است درباره این هزینه ها نکاتی را در اختیار شما بگذاریم. طبق عرف لباس عقد و آرایشگاه بر عهده داماد است؛ اما اگر لباس عقد رسمی و لباس جشن عقد متفاوت باشد، عروس خودش باید لباس عقد رسمی را تهیه کند و خرید لباس مجلسی (جشن عقد) در لیست وظایف داماد قرار دارد.
در مراسم عقد هدایایی ردوبدل می شود که ساعت یکی از آنها است. در واقع داماد و عروس باید برای یکدیگر ساعت بخرند. ظرف عسل، برای مراسم عسل خوران را هم خانواده عروس تهیه می کنند؛ اما خرید کیک عقد کاری است که باید خانواده داماد انجام دهند. در مراسم عقد در محضر بعد از اینکه عاقد سه بار خطبه عقد را خواند و زمانی که عروس می خواهد جواب بله را بدهد، خانواده داماد باید انگشتر یا گردن بندی را به عنوان زیر لفظی به عروس هدیه کنند.
دوران عقد در واقع به فاصله زمانی بین عقد و عروسی یک زوج گفته می شود که اندازه مشخصی ندارد؛ مثلاً بین یک ماه تا یک سال طول می کشد. البته در برخی خانواده ها این دوران کمی طولانی تر می شود که مشاوران ازدواج اصلاً آن را توصیه نمی کنند و شاید در همین برهه زمانی مشخص شود که مراسم عقد با کیه؟.
در دوران عقد، مراسم و عیدهای مختلفی وجود دارند که هر کدام عطر و بوی خاصی خودشان را برای تازه عروس و داماد دارند. شب چله، عید نوروز، عید قربان، چهارشنبه سوری، عید غدیر، عید فطر و روز زن از جمله این اعیاد هستند که خانواده عروس باید خانواده داماد را به صرف ناهار یا شام دعوت کنند. خانواده داماد هم باید هدایایی بخرد و به منزل عروس ببرند.
هدایایی مانند لباس، طلا، هدایایی نقدی، کیک و شیرینی، بوت زمستانه برای شب یلدا، میوه آرایی و گوشت قربانی که به صورت درسته و کامل در عید قربان از سوی خانواده داماد برای عروس برده می شود. در دوران عقد، عروس خانم هم می تواند در روز مرد، شب یلدا، روز تولد و شب عید هدایایی مانند لباس و کفش زمستانه، ساعت، عطر و کراوات برای آقای داماد تهیه کند.
سخن نهایی
ما در این مقاله به این سؤال که مراسم عقد با کیه؟ پاسخ دادیم. اکنون دیگر حتماً می دانید که نمی توان برای همه نسخه یکسان پیچید؛ زیرا آداب ورسوم مختلفی برای برگزاری مراسم عقد در سراسر کشور وجود دارد. اما ما به شما توصیه می کنیم که کام خود را سر این مسائل تلخ نکنید و بگذارید که خاطره این مراسم شاد و به یادماندنی تا همیشه در ذهن عروس و داماد باقی بماند. هیچ اشکالی ندارد که با هم حرف بزنید و سر تقسیم هزینه ها به توافق برسید و بهتر است هر کدام از خانواده ها در حد توانشان در مراسم سهم داشته باشند.