مراسم حنابندان از جمله مراسماتی است قبل از شروع زندگی مشترک یک زوج انجام میگیرد. این جشن که چند روز قبل از مراسم عروسی برگزار میشود، از گذشتههای دور در بسیاری از شهرهای ایران رواج دارد. البته چند سالی است که برگزاری جشن حنابندان به خصوص در شهرهای بزرگ از رونق افتاده است. در واقع بخاطر تجمل گرایی افراد در برگزاری مراسم عروسی و همچنین بالا رفتن هزینه برگزاری جشنها، بسیاری از گرفتن جشن حنابندان منصرف میشوند.
اما اگر دوست دارید که در مورد این مراسم بیشتر بدانید و یا این که قصد دارید حتما مراسم حنابندون داشته باشید، تا انتها این مقاله با ما همراه باید. چرا که تصمیم داریم که به طور کامل به شما توضیح دهیم که مراسم حنابندان چیست و از چه بخشهایی تشکیل شده است.
مراسم حنابندان چیست ؟
برای این که دو نفر در ایران با هم ازدواج کنند مراسمات مختلفی برگزار میشود. حنابندان هم یکی از این مراسمات است که بعد از مراسم عقد و چند روز قبل از مراسم عروسی برگزار میشود و با رقص و پای کوبی همراه است. با وجود این که هر کس به دلخواه میتواند از تم مورد علاقه خود در این جشن استفاده کند، اما اکثرا تم جشن حنابندان قرمز یا سبز میباشد.
در برخی از شهرهای کشور برگزاری این مراسم به عهده خانواده داماد و در برخی شهرهای دیگر بر عهده خانواده عروس است. از این رو میتوان گفت که برگزاری این جشن میتواند با توافق طرفین صورت بگیرد. اما در هر صورت درست کردن ظرف تزیین شدهای از حنا و خرید لباس حنابندان عروس و همچنین هزینه آرایش او بر عهده خانواده داماد است. تزیین ظرف حنا در واقع نشان دهنده ذوق و سلیقه خانواده داماد و خرید لباس به نشانه علاقه آنها به عروس میباشد.
پذیرایی از مهمانها در جشن حنابندون معمولا با شیرینی، میوه و شربت انجام میشود اما برخی افراد در صورت داشتن شرایط کافی، تدارک شام هم در نظر میگیرند.
برای گرفتن ایده تزیین ظرف حنا مقاله تزیین حنای عروس را مطالعه نمایید.
رسم گذاشتن حنا در دست عروس داماد
اما مهمترین قسمت مراسم حنابندان که در بین تمامی اقوام تقریبا یکسان است، گذاشتن حنا در دست عروس و داماد است. به این صورت که عروس و داماد در جایگاه مخصوص خود مینشینند و ظرف حنایی که خانواده داماد تدارک دیدهاند را رو به روی آنها قرار میدهند. ابتدا عروس به کمک یک سکه مقداری حنا در کف دست داماد میگذارد و در ادامه همین کار را داماد برای عروس تکرار میکند. بعد هم به نشانه پیوندی که بینشان برقرار شده است دستهای همدیگر را به گرمی میفشارند.
با وجود این که مراسم گذاشتن حنا در دست عروس داماد در بین تمامی اقوام یکسان است، اما به شیوههای مختلفی برگزار میشود. برای مثال در برخی موارد ابتدا یک اسکناس در دست عروس و داماد قرار میدهند و بعد حنا را روی آن میگذارند. در بسیاری از شهرها نیز انجام این مراسم توسط یکی از بزرگان جمع مثل مادر داماد (یا برادر بزرگ عروس) صورت میگیرد و ایشان حنا را در دست عروس و پسر خود قرار میدهند. پس از انجام گیری این مراسم سکه و یا اسکناسی که برای گذاشتن حنا در دست عروس استفاده شده، توسط عروس به یکی از دختران دم بخت حاضر در جشن داده میشود. در ادامه پس از این که در دست عروس و داماد حنا گذاشته شد، عروس و داماد با یکدیگر ظرف حنا را برداشته و به تمامی مهمانها تعارف میکنند تا آنها نیز حنا در دست خود بگذارند.
اگر به دنبال شعرهای مناسب برای حنابندان هستید به مقاله شعر حنابندان مراجعه کنید.
مراسم حنابندان در تالار
در گذشته برگزاری مراسم حنابندان در منزل خانواده داماد و یا خانواده عروس صورت میگرفت. اما حالا که افراد در شهرهای بزرگ که اکثرا آپارتمان زندگی میکنند، برگزاری جشن حنابندون در منازل امکان پذیر نیست. چرا که هم فضای کافی برای پذیرایی از مهمانها وجود ندارد و هم صدای رقص و پای کوبی باعث آزار همسایهها خواهد شد.
به همین دلیل در حال حاضر مراسم حنابندان به شیوهای مدرن و در تالار برگزار میشود. مراسم حنابندان مدرن تفاوت زیادی با مراسمات قدیمی ندارد فقط یه شیوهای مدرن و دارای تجملات انجام میشود.
برای مثال ظرف حنا به شکل و شمایلی مدرن و زیبا درست میشود و در کنار آن ظرف دیگری وجود دارد که داخل آن گیف حنا وجود دارد و به این ترتیب دیگر عروس و داماد ظرف حنا را به مهمانها تعارف نمیکنند بلکه به هر نفر یا هر خانواده یک گیف حنا هدیه میکنند. در ادامه نمونههای مختلفی از ظرف حنا و گیفت حنا در اختیارتان قرار خواهیم داد. برای ایده گرفتن گیفتهای عروسی مقاله گیفت عروسی را مطالعه کنید.
ناگفتههای مراسم حنابندان
مراسم حنابندان فقط به کشور ایران ختم نمیشود و در کشورهای دیگر هم برگزار میشود. در واقع میتوان گفت که برگزاری این جشن در برخی از کشورهای آسیایی رواج دارد که مهمترین آنها کشور ترکیه و هندوستان میباشد.
همانطور که اشاره شد مراسم حنابندان در شهرهای مختلف ایران دارای بخشهای متفاوتی است. برای مثال در برخی از شهرهای شمال غربی کشور، زمانی که میخواهد حنا در دست عروس بگذارند تعداد زیادی شمع روشن میکنند و سبد حنا توسط دختران جوان و مجرد دست به دست میشود.
در برخی از شهرهای جنوبی طرح حنا بر روی دست عروس میکشند که این رسم در بین مردم هندوستان نیز وجود داد.
رسم دیگری که در برخی از مناطق ایران در جشن حنابندان انجام میشود این است که خرید عروسی و داماد (مثل کیف، کفش، لباس، چمدان، سشوار و…) را به صورت خنچه در آورده و در معرض دید مهمانها قرار میدهند.
پذیرایی مراسم حنابندان به عهده کیست؟
مراسم حنابندان که معمولا یک شب قبل از مراسم اصلی عروسی برگزار میشود، در منزل پدری عروس خانم برپا خواهد شد. مهمانان در این مراسم به صرف عصرانه یا شام پذیرایی میشوند. هزینه مراسم حنابندان به عهده خانواده عروس خواهد بود و داماد باید هزینههایی از قبیل آرایشگاه و لباس این مراسم را بپردازد. در صورت تمایل این جشن میتواند در تالار، باغ یا سالن برگزار شود. کیفیت پذیرایی در مراسم حنابندان نیز کاملا مطابق با رسوم و تمایل خانواده عروس است. در این جشن داماد و خانواده ایشان هدایایی را برای عروس به همراه خواهند داشت. در برخی نقاط کشور خانواده عروس نیز هدایایی را به عنوان خلعتی به خانواده درجه 1 داماد تقدیم میکنند.
سخن پایانی
مراسم حنابندان از جمله مراسماتی است که قبل از عروسی برگزار میشود. در گذشته این مراسم بسیار ساده و صمیمی برگزار میشود اما اکنون اگر خانوادهای بخواهند جشن حنابندون برگزار کنند آن را به شیوهای مدرن و زیبا در تالار و با تشریفات برگزار میکنند. به همین دلیل خیلی از افراد از گرفتن این مجلس منصرف میشود. اما در صورتی که دوست دارید این مراسم را تدارک ببنید، میتوانید آن را در یک تالار زیبا اما با تعداد مهمان کم برگزار کنید تا از هزینههایتان کاسته شود.
از این که تا پایان این مقاله از سری مقالات ویالون گاردن ما را همراه کردید از شما بسیار سپاس گزاریم و امیدواریم اطلاعات مفیدی در رابطه با مراسم حنابندان در اختیارتان گذاشته باشیم. در صوریتی که سوال و یا نظری در این مورد داشتید، در قسمت نظرها آن را برای ما به ثبت برسانید.