مقالات

جشن میانه زمستان چیست و چگونه انجام می شود؟

برگزاری جشن میانه زمستان و اهمیت آن

ایران استاین، یکی از نخستین تمدن هایی است که در سال های بسیار دور در کشور ما شکل گرفت. در هر قسمت از این سرزمین کهن، فرهنگ هایی از مردمان پیشین ما به جا مانده که هنوز هم برای ما ارزشمند بوده و خیلی از افراد هنوز به آنها معتقد هستند و آنها را انجام می دهند. یکی از این آداب و رسوم، جشن میانه زمستان است. با این حال، هم اکنون دیگر به این جشن اهمیتی داده نمی شود؛ اما در برخی از نقاط ایران، هنوز هم کسانی هستند که سعی می کنند که آیین ایران باستان را همچنان حفظ کنند.

مناسبات دیگری مانند عید نوروز، چهارشنبه سوری و شب یلدا از جمله رسومی هستند که از ایران باستان به جا مانده و معمولا بیشتر ایرانیان، این مناسبت ها را جشن گرفته و دور هم جمع می شوند. بقیه آداب و رسوم ها، معمولا به فراموشی سپرده شده اند و اگر هم فراموش نشده باشند، با تغییرات فراوان انجام می شوند. اگر شما هم می خواهید بدانید که جشن معروف میانه زمستان چیست، تا آخر این مقاله ما را همراهی کنید.

جشن میانه زمستان

همان طور که پیش از این گفتیم، در حال حاضر بیشتر افراد دیگر به جشن های ایران باستان اهمیت چندانی نمی دهند؛ بیشتر افراد جامعه، به خصوص نسل جدید، حتی نام این آداب و رسوم را هم نمی دانند و نشنیده اند؛ اما از تاریخ دقیق مناسبت های کشورهای غربی مانند کریسمس و ولنتاین که هیچ ارتباطی با فرهنگ ایران باستان ندارند، آگاهی دارند.

اما برای این که فرهنگ ایرانی باقی بماند باید چه کرد؟ پدر و مادرها باید این آداب و رسوم را یاد گرفته و به فرنزدان خود انتقال دهند. همچنین نهادهای دولتی مانند شهرداری، می تواند بنرهایی با این موضوع را در سراسر شهر نصب کنند.

همین طور بر پا کردن این جشن ها، روش خوبی است که از فراموش کردن آنها جلوگیری کنیم. پس برای این که نگذاریم فرهنگ ایرانی ریشه کن شود، می توانیم کارهای بسیاری انجام دهیم. مثلا این روزها که مردم مدت زمان زیادی را در فضای مجازی می گذارنند، می توانیم با به اشتراک گذاشتن این عقاید زیبا، دیگران را هم از آنها آگاه کنیم.

جشن میانه زمستان چیست؟

ایرانیان باستان، با پشت سر گذاشتن نیمی از زمستان سخت و سرد، برای آمدن بهار، پایکوبی کرده و جشن می گرفته اند. این جشن در 15 بهمن انجام می شده؛ در این جشن درست 45 روز از آمدن زمستان می گذرد و 45 روز به آمدن بهار مانده است. به دلیل این که در آن موقع تقویم و گاه شماری وجود نداشته، ایرانیان باستان برای این که سال را بخش کنند، آن را به چهار ورشیم تقسیم کرده و هر ورشیم را با آداب و رسوم خاص خود جشن گرفته و آن را به دو بخش تقسیم می کردند.

شاید فکر کنید که این نوع تقسیم بندی سالانه، بسیار ساده و راحت است؛ اما این اقدام، بسیار زیرکانه و هوشمندانه بود و مردم از طریق آن، از آغاز و پایان سال آگاهی پیدا می کردند. همچنین با برگزاری این جشن، کشاورزان می توانستند برای برداشت یا کشت محصولات در زمین ها خود، به صورت دقیق برنامه ریزی کنند. دامداران هم از این قاعده جدا نبودند. در ایران باستان، به این جشن های فصلی گاهنبار می گفتند و شور و شوق زیادی برای برگزاری آنها داشته اند.

علت کاهش دو گاهنبار در ایران باستان

طبق تحقیقات انجام شده، گاهنبارها هشت عدد بودند که بزرگ ترین پیشوایان زرتشتی که با نام موبدان شناخته می شدند، با تحریف هایی که ایجاد کرده اند، دو گاهنبار از این هشت تا حذف شده است. این تحریف، با هدف های متفاوتی انجام شد؛ لازم است بدانید که در تقویم مزدیسنا که همان تقویم مزدا پرستان است، 6 گام آفرینش وجود دارد. موبدان هم به همین دلیل گاهنبارها را از هشت تا به شش تا کاهش دادند تا با 6 گام آفرینش هماهنگ باشد.

همچنین این موبدان، در حکم روحانیان زمان ما قرار داشته اند و همواره در تلاش بوده اند که به این گاهنبارها، ریشه دینی بدهند. همچنین افراد بسیاری کوشیدند تا کلا آداب و رسو ایران باستان را از بین ببرند؛ اما جشن میانه زمستان و دیگر جشن ها تا کنون برای ما باقی مانده و همه باید تلاش کنیم که این رسم قدیمی را حفظ کنیم.

برگزاری جشن میانه زمستان

باید بدانید که در گذشته، جشن زمستان ایران باستان با شکوه بسیاری برگزار شده و تمامی افراد، چه فقیر و چه ثروتمند و چه توانا و ناتوان در این جشن شرکت می کرده اند. سپس هر کس به اندازه توان خود، خوراکی می آورده. مکانی که مردم ایران باستان دور هم جمع می شدند، معابد زرتشتی بوده اند. شاید بپرسید که در این جشن چه کاری انجام می داده اند؟ آنها در معابد زرتشتی گرد هم آمده و اهورا مزدا را برای داده های نیک فراوانش عبادت می کرده اند.

بعد از این که عبادتشان به اتمام می رسید، سفره بزرگی پهن کرده و خوراکی های خود را درون آن می گذاشتند و همه از خوراکی های موجود در آن سفره استفاده می کرده اند. بعد از این که جشن تمام شد، مردم کم کم ابزار آلات و وسیله های کشاورزی خود را از انبارها بیرون آورده و آنها را برای کشاورزی آماده می کردند. همه مردن سعی می کنند ابزارهای خود را به خوبی آماده کرده تا بهتر کشاورزی کرده و در نهایت، برداشت بهتری داشته باشند.

معمولا بیشتر کشاورزان برای سفره، غذا تهیه می کردند؛ زیرا آنها می خواستند اهورا مزدا را برای این که به زندگی آنها رونق داده، با استفاده از این روش عبادت کنند. بیشتر افراد نسبتا ثروتمند این خوراکی ها را در اختیار نیازمندان می گذاشتند. این امر به خوبی نشان می دهد که اختلاف طبقاتی در دوران ایران باستان وجود نداشته و مردم همگی خیرخواه و دوست یکدیگر بوده اند. خوب است بدانید که جمشید، یکی از پادشاهان ایرانی برای نخستین بار گاهنبارها را بنیان نهاده است.

اگر برای برگزاری مراسمات خود به دنبال گروه تشریفاتی هستید ما به شما تیم تشریفاتی باغ ویالون را معرفی می کنیم. برای اطلاع از منو و اطلاعات بیشتر به صفحه تشریفات عروسی مراجعه کنید.

سخن نهایی

همان طور که مطالعه کردید، یکی از زیباترین رسوم ایرانیان باستان، جشن میانه زمستان بوده است. با شنیدن این آداب و رسوم، می فهمیم که باید مانند نیاکان خود، به افراد نیازمند کمک کرده و برای نعمت هایی که داریم، خداوند را شکرگزار باشیم. همچنین سعی کنیم که اختلاف طبقاتی ها را کمتر کرده و این آداب زیبا را همچنان پا بر جا نگه داریم. شما می توانید از 15 بهمن امسال، این روز را با عزیزان خود جشن بگیرید. اگر شما هم طلاعات دیگری درباره جشن زمستان ایران باستان دارید، می توانید آن را با ما به اشتراک بگذارید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *