مقالات

هرآنچه قبل از مراسم خواستگاری باید بدانید | آداب و رسوم مراسم خواستگاری

هر آنچه قبل از مراسم خواستگاری

مراسم خاستگاری، اولین و رسمی‌ترین مجلسی است که برای ازدواج یک دختر و پسر تشکیل می‌شود. بسته به شرایط دو خانواده و مسائل مربوط به ازدواج زوجین، مراسم خواستگاری ممکن است در یک یا چند جلسه برگزار شود.

همانطور که اشاره شد خواستگاری یک مجلس رسمی و مهم است که با آداب و رسوم خاصی برگزار می‌شود. از همین رو ما این مقاله را به طور کامل به مراسم خواستگاری ایرانی اختصاص داده‌ایم تا بتوانیم به سوالات بسیار از شما عزیزان در رابطه با موضوع خواستگاری پاسخ دهیم. پس اگر به زودی قرار است در چنین مجلسی شرکت داشته باشید (چه به عنوان خانوده عروس و چه به عنوان خانواده داماد) اما تجربه کافی برای حضور در آن را ندارید، حتما تا انتها این مقاله ما را همراهی فرمایید تا بتوانید آمادگی نسبتا خوبی کسب نمایید.

مراسم خواستگاری چگونه‌ برگزار می شود؟

پیش از آن که شروع به پاسخ گویی سوالات مراسم خواستگاری کنیم، می‌خواهیم توضیح کوتاهی در مورد این مجلس خدمت شما ارائه کنیم. مراسم خواستگاری در ایران در سال‌های اخیر تفاوت زیادی با گذشته پیدا کرده است. برای مثال اولین تفاوتی که مراسم خواستگاری امروزی با گذشته دارد این است که در این مجلس صرفا خانواده دختر و پسر حضور دارند نه افراد بزرگ فامیل. به همین دلیل ما در این مقاله قصد داریم مراسم خواستگاری به شکل امروزی را خدمت شما توضیح دهید.

برای تشکیل جلسه خواستگاری لازم است تا خانواده پسر با خانواده دختر تماس تلفنی برقرار کرده و ضمن گرفتن اجازه برای خواستگاری روز و تاریخی را با آن‌ها هماهنگ کنند. در نظر داشته باشید که بهترین زمان برای تعیین قرار خواستگاری، بعد از ظهر و نزدیک به غروب است. چرا که در این ساعات افراد هر دو خانواده آمادگی بهتری دارند و همچنین تمام افراد خانواده به راحتی می‌تواند حضور یابند.

قبل از شروع مجلس، لازم است تا هر دو خانواده اقدامات مخصوص مراسم خواستگاری را انجام دهند. خانواده داماد باید یک سبد گل (سبد گل خواستگاری) و یک جعبه شیرینی درخور و شایسته تهیه فرمایند و خانواده عروس نیز باید خانه را کامل تمیز و مرتب کنند و تدارک مربوط به پذیرایی از مهمان را به بهترین نحو انجام دهند. تهیه لباس آراسته، مرتب همراه با رعایت شئونات اسلامی نیز برای هر دو خانواده واجب است. همچنین برای برگزاری جشن و مراسمات خود از مشاورین ما در باغ ویالون کمک بگیرید برای این منظور می توانید به صفحه تشریفات عروسی سری بزنید و منو ها را مشاهده کنید.

در مراسم خواستگاری چه بگوییم ؟

یکی از سوالات متدوال افراد در مورد مجلس خواستگاری این است که چگونه در مراسم خواستگاری صحبت کنیم ؟

برای پاسخ به این سوال مجددا یادآور می‌شویم که مراسم خواستگاری یک مجلسی رسمی، مهم و تعیین کننده سرنوشت دو نفر می‌باشد. بنابراین لازم است تا هر دو خانواده باید به شکل کاملا رسمی و در کمال ادب و احترام صحبت کنند.

پس از ورود خانواده داماد بهتر است کمی صحبت‌های صمیمانه بین دو خانواده رد و بدل شود تا افراد احساس صمیمیت و آرامش پیدا کنند. در ادامه و پس از گذشت مدتی از شروع صحبت‌های دوستانه، نوبت آن است که بحث مهم و اصلی مجلس مطرح شود. دقت کنید که بهتر است پدر داماد و در نبود ایشان مادر داماد آغازگر صحبت‌های اصلی مجلس باشد.(به طور کلی باید گفت که شروع صحبت خواستگاری باید از سوی خانواده پسر صورت گیرد)

زمانی که بحث اصلی آغاز می‌شود باید حقد تقدم در صحبت را رعایت کنیم و در وسط صحبت کسی ورود نکنیم. علاوه این باید اجازه دهیم تا فرد سخن گو به طور کامل صحبتش تمام شود و پس از مطمئن شدیم در جواب حرفا‌ی شخص صحبت کنیم. به این ترتیب هم ادب و احترام بر قرار می‌شود و هم از ایجاد ابهام جلوگیری خواهد شد.

نکته: دقت کنید که هر کسی در هر جایگاهی که قرار دارد، باید در مراسم خواستگاری کاملا محکم، رسا و واضح صحبت کند و خجالت کشیدن را فراموش کند. داشتن اعتماد به نفس در این مجلس برای تمام افراد حاضر در آن بسیار ضروری می‌باشد.

در مراسم خواستگاری چگونه رفتار کنیم ؟

رفتار مناسب در مراسم خواستگاری نشان‌دهنده شخصیت و فرهنگ خانوادگی شما می‌باشد. شاید برخی‌ها بر این باور باشند که چون خواستگاری مراسم رسمی است برخورد افراد خانواده باید خشک و به دور از لطافت باشد. در صورتی که این باور کاملا اشتباه است؛ خانواده دختر و همچنین خود دختر باید با رویی گشاده و با لبخند از مهمانان خود ( خانواده پسر) استقبال کرده و به آن‌ها خوشامد گویی کنند. در مقابل نیز خانواده پسر باید با خوش رفتاری به خانه دختر ورود کرده و با لبخند هدایا را تقدیم خانواده دختر کنند.

رفتار افراد ملاکی است که در نظر هر دو خانواده بسیار تاثیر گذار خواهد بود. اعتماد به نفس، عزت نفس و مهربانی باید توی رفتار افراد کاملا مشخص و قابل حس باشد. علاوه بر این رفتار افراد با یکدیگر نه باید آنقدر گرم و صمیمی باشد که انگار 10 سال است یک دیگر را می‌شناسند و نه آنقدر سرد و بی روح باشد انگار با یکدیگر مشکلی دارند. حفظ اعتدال در این مجلس در تمامی موارد بسیار ضروری می‌باشد.

توجه: نکات رفتاری برای هر دو خانواده مهم و ضروری است.

انتخاب لباس برای مراسم خواستگاری ایرانی یک یاز دغدغه های خانم هاست پیشنهاد می کنیم مقاله لباس خواستگاری را در مجله باغ ویالون بخوانید.

چه سوالاتی در مراسم خواستگاری بپرسیم ؟

زمانی که بحث اصلی و رسمی مجلس خاستگاری شروع شود، لازم است تا خانواده‌ها سوالاتی را از یکدیگر بپرسند. فراموش نکنید که ادب حکم می‌کند که ابتدا خانواده دختر سوالات خود را مطرح کنند و پس از اتمام سوالات، خانواده پسر سوالات خود را بپرسند. در این بخش از مقاله برخی از سوالات مهم و ضروری مراسم خواستگاری را به صورت دو لیست مجزا در اختیار شما عزیزان قرار داده‌ایم؟

سوالاتی که خانواده دختر باید مطرح کنند.

  1. داماد چند سال دارد؟
  2. میزان تحصیلات داماد چقدر است و دانشگاه محل تحصیل او کجا است؟
  3. اعتقادت دینی و فرهنگ خانوادگی شما به چه صورت است؟
  4. شغل آقای داماد چیست؟(در صورتی که خانواده دختر اطلاعاتی درمورد شغل داماد ندارند، او موظف است توضیح دقیق درموردش بدهد)
  5. مقدار دقیق و مشخص درآمد آقای داماد چقدر است؟
  6. چه برنامه‌ها و راهکار‌هایی برای ایجاد رفاه و آرایش بیشتر در زندگی دارد؟
  7. آیا داماد برای تامین هزینه‌های زندگی مستقل است یا این که به پدرش متکی می‌باشد؟
  8. آیا داماد روی روی درآمد همسر آینده‌اس حسابی باز کرده است؟
  9. خانواده پسر شامل چند نفر است و روابط اعضای خانواده با هم چگونه است؟
  10. داماد چگونه مخارج زندگی را قرار است مدیریت کند؟
  11. آیا پسر سیگار، قلیان و … مصرف می‌کند؟
  12. آیا پسر توانایی کنترل خود در زمانی که عصبی شده‌ است را دارد؟
  13. اولویت زندگی از دیدگاه داماد چگونه است؟
  14. آیا داماد به تفریحات مجردی پس از ازدواج علاقه دارد؟

اگر بدنبال ایده متفاوت برای سورپرایز همسر آینده خود هستید، مقاله سورپرایز خواستگاری را از دست ندهید.

سوالاتی که خانواده پسر باید مطرح کنند.

  1. دختر خانم چند سال دارند؟
  2. میزان تحصیلات دختر چقدر است؟
  3. دانشگاه محل تحصیل دختر کجا بوده است؟
  4. آیا دختر پس از ازدواج تصمیم به ادامه تحصیل دارد؟
  5. آیا دختر پس از ازدواج تمایل به سر کار رفتن دارد؟
  6. پوشش دختر در جامعه و در جمع خانوادگی چگونه است؟
  7. در صورتی که دختر درآمد داشته باشد آیا حاضر است آن را با همسرش شریک شود؟
  8. آیا دختر توانایی انجام کار‌ها و مسئولیت‌های خانه را دارد؟
  9. اعتقادات دینی و فرهنگی خانواده دختر به چه صورتی می‌باشد؟
  10. صبر و تحمل دختر در مشکلات زندگی چگونه است؟
  11. خانواده دختر چند نفر هستند و رابطه افراد خانواده با یکدیگر چگونه است؟
  12. پول برای دختر و خانواده‌اش چه جایگاهی دارد؟

پس از آن که سوالات اولیه در مراسم خواستگاری پرسیده شد، با توجه پاسخ‌های هر دو خانواده و همچنین شناختی که آن‌ها از یکدیگر پیدا کردند، تصمیم می‌گیرند که در مورد ادامه سوالات و موضوعات با یکدیگر گفت و گو کنند یا خیر.

 به طور معمول در جلسه اول خواستگاری این سوالات مطرح می‌گردد و پس از آن در صورتی که خانواده‌ها تمایل به ادامه رابطه و ایجاد وصلت با یکدیگر را داشته باشند، جلسه دوم خواستگاری برگزار خواهد شد که در آن صورت موضوعات مهم دیگری مطرح خواهد شد. موضوعاتی مهمی که  دو خانواده باید بر سر آن‌ها به توافق برسند عبارت است از:

  1. تعیین مقدار دقیق مهریه
  2. شروط ضمن عقد (در مورد این موضوع در مقاله‌ای مجزا مفصل صحبت کرده‌ایم)
  3. تاریخ و نحوه برگزاری مراسم بله برون
  4. نحوه تهیه جهیزیه
  5. واگذاری چند قلم از کالا‌های سنگین جهیزیه به خانواده داماد
  6. نحوه و تاریخ مراسم عقد
  7. محل زندگی عروس و داماد
  8. صحبت درباره مدت زمان دوره عقد عروس و داماد

نکته‌های مهم مراسم خواستگاری

در این بخش از مقاله نکات مهم‌ و کلی را خدمتان عرض خواهیم کرد.

  1. در صورتی که خانواده عروس و داماد آشنایی قبلی ندارند، لازم است تا جلسات متعدد غیر رسمی برگزار شود تا خانواده‌ها بیشتر با یکدیگر آشنا شوند.
  2. برای آشنایی بیشتر دختر و پسر صحبت یکی الی دو ساعته در مراسم خواستگاری کافی نیست و باید چند جلسه زیر نظر خانواده‌ها با یکدیگر ارتباط برقرار کنند برای مثال در رستوان و یا کافی‌شاپ با هم ملاقات داشته باشند و در مورد مسائل مهم زندگی زناشویی صحبت کنند.
  3. لازم و واجب است تا دختر و پسر در مورد روابط جنسی و زناشویی مفصل و بدون خجالت صحبت کنند. چرا که ابتدایی‌ترین دلیل ازدواج رفع نیاز جنسی می‌باشد و عامل بسیار از اختلافات در زندگی و طلاق‌هایی که در کشور رخ می‌دهد به دلیل توجه نکردن زوجین به درخواست‌های جنسی طرف مقابل است.
  4. حتما آداب اجتماعی افراد را مورد بررسی قرار دهید و در این موضوع ثابت قدم باشید، رعایت نکردن آداب اجتماعی اثرات بسیار منفی در زندگی افراد خواهد داشت.
  5. درمورد داشتن بچه، تعداد و نحوه ترتیبت آن‌ها حتما بایکدیگر صحبت کنید و سعی در شناخت عقاید یکدیگر در مورد مسائل مختلف داشته باشید.

نکات کلیدی در پذیرایی مراسم خواستگاری

اما در خصوص پذیرایی ویژه مراسم خواستگاری نکات مهمی وجود دارد که بهتر است رعایت شود تا مجلس خواستگاری به بهترین نحو برگزار گردد.

  1. مهم‌ترین نکته در پذیرایی از مهمان‌ها در نظر گرفتن فصل و دمای هوا می‌باشد. درست است که از قدیم پذیرایی مراسم خواستگاری به چای معروف بوده است اما در فصل زمستان و به عنوان اولین پذیرایی بهتر است از شربتی خنک استفاده شود.
  2. پذیرایی مجلس خواستگاری شامل میوه، شیرینی، چای یا شربت می‌باشد.
  3. برای این مجلس بهتر است از 4 یا 5 نوع میوه تهیه شود و حتما دقت شود یکی از میوه‌ها از نوعی باشد که خوردن آن راحت باشد. برای مثال اگر مراسم خواستگاری در تابستان برگزار می‌گردد، میوه انگور گزینه مناسبی خواهد بود.
  4. به یاد داشته باشید که خانواده عروس باید شیرینی خشک و خانواده داماد شیرینی تر تهیه فرمایند.
  5. فراموش نکنید که پس از اتمام پذیرایی و پس از گذشت یک ساعت، شیرینی که خانواده داماد خریداری کرده‌اند را همراه با چای برای ایشان بیاورید.
  6. به یاد داشته باشید زمانی که قصد پذیرایی از مهمان‌ها با میوه را دارید، قرار دادن پیش‌دستی خالی در جلوی مهمان و تعارف ظرف بزگ میوه به ایشان کاملا اشتباه است. محترمانه است  در هر پیش دستی از هر میوه یک عدد قرار دهید و بعد آن با احترام را جلوی مهمان بگذارید.
  7. چای را در قوری چینی (رنگ بهتری خواهد داشت) و کاملا ساده دم کنید. به عبارت بهتر از هل و دارچین برای دم کردن چای استفاده نکنید. اما می‌توانید ظرفی از گل محمدی، چوب دارچین و هل روی میز قرار دهید تا هر کس به اختیار خودش چای را طعم دار کند. از آنجایی که چای ایرانی طعم گسی دارد، بهتر است برای مراسم خواستگاری از چای خارجی استفاده کنید.
  8. شام خواستگاری مرسوم نمی‌باشد مگر آن که دو خانواده با یکدیگر آشنا (فامیل) باشند.
  9. برای پذیرایی از مهمان‌ها چند دقیقه صبر کنید تا کامل جای گیر و بر خود مسلط شوند و بعد شروع به پذیرایی کنید.

برای اطلاعات بیشتر می توانید مقاله لیست پذیرایی خواستگاری را مطالعه کنید.

کلام آخر

مراسم خواستگاری، مجلسی است که برای تمام افراد هر دو خانواده بسیار مهم است و از آنجایی که سرنوشت یک زوج در این مجلس رقم می‌خورد برای افراد استرس به همراه دارد که کاملا طبیعی می‌باشد. البته افراد باید به این استرس غلبه کرده و با کشیدن نفس‌های عمیق و نوشیدن آب بر خود مسلط شود. به عنوان نکته پایانی و همچنین به عنوان یک درخواست از شما عزیزان (هر دو خانواده) تقاضا می‌کنیم که در مجلس خواستگاری نهایت صداقت را داشته باشید و به تمامی سوالات صادقانه پاسخ دهید و پس از آن هم به تمامی به قول‌ها و حرف‌هایی که زده‌اید، وفادار بمانید.

از این که تا پایان این مقاله از سری مقالات ویالون گاردن با ما همراه بودید از شما بسیار سپاس گزاریم و امیدواریم که اطلاعات مفیدی را در رابطه مراسم خواستگاری در اختیارتان گذاشته باشیم.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *